VÄXTHOTELL & KRUKVÄXTODLING

Vi startade vårt växthotell hösten 2014 och våren därpå vår krukväxtodling av tagetes och chokladblomma.
 

OM LILLA TOSCANA


Både växthotell och professionell krukväxtodling

Vi som driver Lilla Toscana heter Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson. Vi är båda trädgårdsmästare och bor tillsammans i huset intill växthotellet som är ett 1 200 kvm stort växthus som ligger strax utanför Arrie by. Idéen om växthotell väcktes 2013 eftersom vi tycker det saknas bra alternativ för vinterförvaring av medelhavsväxter i trakten kring Malmö, Lund, Trelleborg, Vellinge, Höllviken, Skanör och Falsterbo. För att slippa slänga eller pressa in sina stora favoriter i vardagsrummet eller garaget startade vi därför Lilla Toscana hösten 2014. Hos oss får växterna vistas i en ljus och frostfri miljö under hela vinterhalvåret och mot vårkanten skjuter de ny fart med hjälp av solens energi!

I våra växthus odlar vi även penséer, storblommig tagetes och chokladblommor under vår och sommar. Dessa odlar vi helt utan kemiska bekämpningsmedel och säljs runt om i Sverige i blomsterbutiker och gardencenter som Blomsterlandet. En del av våra krukväxter kan du också se i kommunala planteringar – så ser du storblommig tagetes i en rondell är det inte helt omöjligt att den kommer från oss!

OM VÄXTHUSET


Unika isolerade ståndväggar

Växthotellet är ett 1 200 kvm stort växthus som är unikt i sin konstruktion. De isolerade väggarna är ett resultat av 80-talets nytänkande visioner om modern växtodling – och som med vår verksamhet som växthotell kommer till sin fulla rätt. Vårt växthus är mindre stormkänsligt än klassiska med väggar i glas och plast. Dessutom kan vi hålla en jämnare temperatur och drabbas inte lika snabbt av temperaturfall. Något som både vi och våra gröna gäster tycker om!

Under de kalla månaderna har vi starka lampor och en genomsläpplig energiväv i taket som hjälper till att hålla temperaturen på rätt nivå. Vi har även andra värmekällor och reservelverk i händelse att strömmen skulle gå.

1 200

– KVADRATMETER –

Vårt växthus är på hela 1200 kvm – så det ryms mycket i vårt växthotell.
4,2

– METER –

Vi kan ta emot växter upp till 4,2 meter på en avgränsad yta.
65 000

– KRUKVÄXTER –

Vi odlar 65 000 tagetes och chokladblomma under våren i våra växthus.
20

– ÅR –

Tillsammans har vi 20 års erfarenhet av kommersiell växthusodling.

LILLA TOSCANA I PRESS OCH MEDIA


Här har vi samlat alla artiklar och reportage om oss på Lilla Toscana. Läs gärna!

Allers nr 11 19/03/05: "Dags att checka ut".

Fixa nr 4 18/11/02: "Övervintra exotiska växter!".

Allt om Trädgård nr 15 18/10/12: "Exotiska växter checkar in".

Studieförbundet vuxenskolans tidning Impuls 18/03/19: "Deras hotell värmer frusna växter". Läs tidningen här.

Sydsvenskan 17/11/09: "Hotellets affärer blomstrar under vintervilan". Läs mer här.

Sydsvenskan 16/02/10: "Gröna fingrar fixar vintervilan på växthotellet". Se mer här.

Land 16/01/27: "Anette och Zacharias startade hotell för frusna växter". Läs den trevliga artikeln här.

Lantliv (bilaga till Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda & Trelleborgs Allehanda) 15/02/18: "Nybyggarna: Vintervila för medelhavsgrönt". Plus-kunder läser den här.

Hallå Vellinge 15/07/08: "De hittade hem bland blommor och bin". Kika på den här.

Skånska Dagbladet 14/09/28: "Lever sin dröm med växthotell". Kolla in den här.

Sydsvenskan 14/10/13: "Modiga öppnar växthotell i Arrie". Läs hela artikeln här.

Vi har även varit med i artiklar i Magasinet Skåne, Viola, Vi på näset och den norska trädgårdstidningen Norsk Hagetidend.

 

Under perioden 2015-2019 utför vi energibesparande åtgärder i form av installation av nya dubbla energivävar, isolering av ståndväggar, installation av klimatdator samt byte av uppvärmningssystem till värmepump med markslingor.